Διαβάστε την συνέντευξη του υποψήφιου Δημάρχου, Γιάννη Λαδόπουλο, στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Κλασσικό

LADOPOULOS-1

Γ. Λαδόπουλος: «Θα αποποιηθώ τη δημαρχιακή αποζημίωση, αν εκλεγώ Δήμαρχος»

«Η πείρα, η ανιδιοτέλεια και η εντιμότητα που μας χαρακτηρίζουν αποτελούν εγγύηση για τους δημότες και γι’ αυτό θα μας ψηφίσουν», δηλώνει σε συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο υποψήφιος για τον Δήμο Χαλανδρίου Γιάννης Λαδόπουλος. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μπορούμε όλοι μαζί για το Χαλάνδρι» προαναγγέλλει ότι «αν εκλεγώ Δήμαρχος, θα αποποιηθώ τη δημαρχιακή αποζημίωση, ως ελάχιστη συμβολή στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του Δήμου». Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, προτείνει «να εξετάζεται κατά περίπτωση η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα», ενώ εκτιμά ότι «η πρωτοβάθμια φροντίδα πρέπει να αναληφθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση». Σε σχέση με το μετεκλογικό τοπίο, ο πρώην αντιδήμαρχος δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί «με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις πάνω σε έντιμες βάσεις,  χωρίς κρυφές ατζέντες» και παίρνει θέση για το ζήτημα των ημερών στην πόλη, τον ΧΕΥ 9 στο Πάτημα.

Συνέντευξη: Αλέξανδρος Καζαντζίδης

-Κύριε Λαδόπουλε, έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις κάλπες του Μαΐου, καθώς ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική περίοδος. Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του συνδυασμού σας;

Βεβαίως είμαι αισιόδοξος. Έχω εμπιστοσύνη στην ποιότητα των υποψηφίων μας. Πιστεύω ακράδαντα πως οι δημότες του Χαλανδρίου θα μας εμπιστευτούν για να φέρουμε την πόλη σε μια νέα εποχή. Η πείρα, η ανιδιοτέλεια και η εντιμότητα που μας χαρακτηρίζουν αποτελούν εγγύηση για τους δημότες και γι’ αυτό θα μας ψηφίσουν.

– Θα θέλατε να μας περιγράψετε τους βασικούς άξονες της πολιτικής σας;

Αρχικά, ως ελάχιστη συμβολή στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του Δήμου έχω προαναγγείλει ότι θα αποποιηθώ την δημαρχιακή αποζημίωση, αν εκλεγώ Δήμαρχος. Προτεραιότητά μας είναι να λύσουμε τα επείγοντα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Μερικά από αυτά είναι:\

-Το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει δεκαετίες  την πόλη.

-Η πράσινη αειφόρος ανάπτυξη η οποία είναι ανύπαρκτη σήμερα και θα βελτιώσει την ποιότητα του περιβάλλοντος και θα τονώσει την οικονομία της περιοχής.

-Η καθαριότητα και η υπηρεσία πρασίνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία των δημοτών και την αισθητική αναβάθμιση του Χαλανδρίου. Η διευθέτηση του χώρου στέγασης υπηρεσιών πρασίνου – καθαριότητος και του μηχανολογικού εξοπλισμού τους είναι κάτι που θα δρομολογήσουμε άμεσα.

-Η βιώσιμη αστική κινητικότητα, ώστε να μπορούν οι δημότες να κυκλοφορούν άνετα και με ασφάλεια.

-Οι δημοτικές υποδομές, οι οποίες πρέπει να εκσυγχρονιστούν.

-Η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους

-Η πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου, με βάση την υπάρχουσα μελέτη Σιφουνάκη και την κυκλοφοριακή μελέτη Νέλλα.

-Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία, η οποία είναι και η ενδεδειγμένη λύση προς την οποία κλίνουν όλοι οι σύγχρονοι ευρωπαϊκοί δήμοι.

-Τα δημοτικά τέλη που μπορούν και πρέπει να μειωθούν προς όφελος της επιχειρηματικότητας και των νοικοκυριών τα οποία βρίσκονται σε δυσχέρεια λόγω οικονομικής κρίσης.

Το αναλυτικό μας πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εκτενέστατα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

 «Να μην αποκλείεται η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα»

 -Με δεδομένη τη διαχρονική περικοπή πόρων από το κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ποιο τρόπο και ποια μέσα θα αναζητήσετε χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Προφανώς η κρατική επιχορήγηση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, διότι το 60% των κεντρικών αυτοτελών πόρων (ΚΑΠ) έχει περικοπεί, ενώ το κράτος οδεύει προς την πλήρη κατάργηση οιασδήποτε επιχορήγησης στην αυτοδιοίκηση. Άρα, μοναδικός πόρος του Δήμου είναι τα δημοτικά τέλη, τα οποία είναι και αυτά δυσβάσταχτα για τους δημότες και τις επιχειρήσεις που παρεπιδημούν. Η προσπάθεια εξεύρεσης πόρων δεν μπορεί να σταματήσει.

Θα πρέπει να θέσουμε σοβαρά επί τάπητος το θέμα της κοινοπραξίας του Δήμου με ιδιωτικές επιχειρήσεις, αυτό που αποκαλείται σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Δεν είναι η μόνη λύση, αλλά είναι μια λύση που πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση και να μην αποκλείεται.  Μέχρι τώρα, οι υφιστάμενες ιδεοληψίες και αγκυλώσεις έχουν αποτρέψει τέτοιες συμπράξεις, εμείς, όμως, θα τις εξετάζουμε σοβαρά. Ένας από τους στόχους μας είναι και η προσέλκυση υγειών επιχειρήσεων οι οποίες μπορούν να πληρώνουν αδιαλείπτως τα δημοτικά τέλη. Επιχειρήσεις που κλείνουν δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη. Νομίζω ότι λέω το αυτονόητο. Όμως, το ευ επιχειρείν στο Χαλάνδρι δεν έχει αναδειχθεί σαν μέλημα των δημοτικών αρχών.

-Είστε έμπειρος γιατρός, έχετε διατελέσει Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας και Απασχόλησης. Γνωρίζετε από πρώτο χέρι τα θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας και την κοινωνική πολιτική. Ποιο είναι το σχέδιό σας για τα ζητήματα αυτά;

Είναι γεγονός ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα παρέχεται σήμερα από το κράτος.  Δεν μπορούν οι πολίτες να ταλαιπωρούνται κατά την διάρκεια των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία, για περιστατικά που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα. Θα πρέπει η πρωτοβάθμια φροντίδα να αναληφθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, πράγμα που ήδη έχει συζητηθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο με την υπεύθυνη πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας επί σειρά ετών. Καιρός είναι να ακολουθήσουμε την πρακτική την οποία εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία εδώ και χρόνια. Στο Χαλάνδρι το συμβουλευτικό κέντρο προληπτικής ιατρικής του Δήμου «ΣΚΕΠΙ» παρέχει ιατρική φροντίδα με τις ειδικότητες: παιδιατρική, καρδιολογική, γυναικολογική, παθολογική, ορθοπεδική, οφθαλμολογική, ενδοκρινολογική, μικροβιολογική, οδοντιατρικό ιατρείο και ιδιαίτερα οργανωμένο τμήμα μαθησιακών δυσκολιών και δυσλεξίας με μεγάλη απήχηση στο κοινωνικό σύνολο του Χαλανδρίου. Και πολλές ιατρικές ειδικότητες από εθελοντές ιατρούς που δραστηριοποιούνται στο Χαλάνδρι.

Η συγκεκριμένη δομή αποτέλεσε πρότυπο και καινοτόμα υπηρεσία από το 2002 για τα δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή η δομή θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας στους Δήμους. Επίσης, θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν παράλληλη δομή της.  Η δομή του ΣΚΕΠΙ επεκτάθηκε, ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε από εμένα το 2010, όπως αναγράφεται στην πλακέτα στην είσοδο του κτηρίου επί της οδού Αισχύλου 28 στο Χαλάνδρι. Επίσης στα πλαίσια της πρόληψης το 2004-2005 μαζί με τον σημερινό δήμαρχο Αμαρουσίου και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής ιδρύσαμε το διαδημοτικό δίκτυο δημοτικών ιατρείων, που σήμερα ονομάζεται Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας στο οποίο συμμετέχουν 225 Καλλικρατικοί δήμοι και είναι μέλος του Παγκοσμίου Οργανισμού για την Υγεία (ΠΟΥ). Ο Γ. Πατούλης είναι πρόεδρος αυτού του δικτύου και εγώ διετέλεσα αντιπρόεδρος επί σειρά ετών.

 «Συνεργασία πάνω σε έντιμες βάσεις και χωρίς κρυφές ατζέντες»

-Η δυνατότητα διοίκησης των Δήμων την επόμενη μέρα είναι πολύ πιθανό να απαιτήσει ευρύτερες συνεργασίες. Σε ποια βάση και με ποια προαπαιτούμενα, κύριε Λαδόπουλε, είστε διατεθειμένος να προχωρήσετε σε συνθέσεις με τους συνυποψηφίους σας;

Οι συνεργασίες είναι μονόδρομος με τον νέο νόμο Kλεισθένη. Και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Ήδη ο συνδυασμός έχει άτομα που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις. Εμείς είμαστε ανοικτοί σε συνεργασία με όλους. Είμαστε ήδη μια πολυσυλλεκτική  παράταξη και έχουμε τείνει χείρα προς όλους τους έντιμους και άξιους συνδημότες για συνεργασία έστω και αν προέρχονται από διαφορετικές παρατάξεις. Οπότε η απάντηση είναι: Βεβαίως και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε πάνω σε έντιμες βάσεις και χωρίς κρυφές ατζέντες. Άλλωστε, αυτό το έχουμε αποδείξει στην πολυετή πορεία μας στα δημοτικά δρώμενα της πόλης μας.

-Ορισμένοι για μια σειρά από λόγους, όπως οι θετικές ψήφοι της παράταξής σας στον προϋπολογισμό του 2019, θεωρούν ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας σας με την πλευρά του Δημάρχου Σίμου Ρούσσου. Πώς σχολιάζετε αυτές τις εκτιμήσεις;

Θα ήθελα να τονίσω ότι οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις έδωσαν θετική ψήφο στον προϋπολογισμό του 2019. Κι αυτό, για να μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος, να πληρωθούν οι υπάλληλοι, να καλυφθεί το κόστος των τρεχουσών αναγκών, να αγοραστεί το απαραίτητο υλικό και να προχωρήσουν τα ψηφισθέντα έργα από τα δημοτικά συμβούλια. Άρα, όπως είπα και προηγουμένως, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όλες τις δημοκρατικές παρατάξεις που θα προκύψουν από τις δημοτικές εκλογές, στις 26 Μαΐου 2019.

 «Είμαι υπέρ της δημιουργίας υπόγειου χώρου στον ΧΕΥ 9»

-Δύο τελευταίες ερωτήσεις πάνω στην επικαιρότητα. Το τελευταίο διάστημα, έχει «σηκωθεί» μεγάλη συζήτηση για το θέμα του ΧΕΥ 9 στο Πάτημα και η προοπτική να δημιουργηθεί εκεί χώρος στέγασης της Υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής. Ποια είναι η δική σας θέση;

Το συγκεκριμένο οικόπεδο αγοράστηκε με μεγάλη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου για να λυθεί επιτέλους το θέμα στέγασης των υπηρεσιών πράσινου και καθαριότητας, που ταλανίζει δεκαετίες τον Δήμο μας. Εξ αρχής έχουμε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός υπόγειου χώρου στο εν λόγω οικόπεδο. Ο χώρος αυτός θα συγκεντρώσει το σύνολο των μέσων καθαριότητας του Δήμου: φορτηγά, απορριμματοφόρα, πλυντήρια, συνεργείο κλπ.  Επ’ ουδενί δεν θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος για μεταφόρτωση απορριμμάτων ή οποιαδήποτε άλλη εργασία που θα επιβάρυνε το περιβάλλον της συγκεκριμένης περιοχής. Δεδομένου ότι έχει προγραμματιστεί η υπογειοποίηση της εγκατάστασης, ο υπερκείμενος χώρος θα διατεθεί για την δημιουργία χώρου άθλησης, παιδικής χαράς και χώρου αναψυχής και πρασίνου για τους περιοίκους. Αυτό, πιστεύουμε, θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα συμβάλλει στην επίλυση ενός χρονίζοντος προβλήματος. Το να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα με γνώμονα την ιδέα “όχι δίπλα μου, αλλά οπουδήποτε αλλού” είναι ατελέσφορο, αλλά και άδικο.

-Τις προηγούμενες μέρες, η Λαϊκή Συσπείρωση Χαλανδρίου και η πρωτοβουλία πολιτών «Χαλάνδρι Ενάντια» άσκησαν σκληρή κριτική στο πρόσωπο του Νίκο Μουζάκη που το 2014 ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την «Ελληνική Αυγή», είναι πλέον στέλεχος της τοπικής ΝΔ και μετέχει στο νέο ψηφοδέλτιό σας. Τι απαντάτε;

Όπως όλοι γνωρίζουν στην κοινωνία του Χαλανδρίου  ο κ. Μουζάκης είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα σήμερα κατέχει το αιρετό αξίωμα του γραμματέα της τοπικής οργάνωσης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν νομίζω ότι αξίζει να επιμείνουμε σε ένα θέμα, για το οποίο ο ίδιος έχει ήδη αναφερθεί και εξηγήσει διεξοδικά αρκετές φορές στο παρελθόν για τη συγκεκριμένη συμμετοχή.

ΠΗΓΗ:ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s