Γνωρίζοντας τον Γιάννη

Κλασσικό

IMG_6914

Πριν από μερικές δεκαετίες, ο διπλανός δήμος είχε βάλει λεωφορεία για να μπορούνε οι δημότες του να πηγαινοέρχονται στις δουλειές τους. Μιλάμε για το Μαρούσι. Το γνωστό «κόκκινο», ειδικά στους κατοίκους Πολυδρόσου, μιας περιοχής χωρισμένης σε δυο πλευρές, του Αμαρουσίου και του Χαλανδρίου. Για έναν δρόμο πλέον δεν θα συνέχιζα στο 2ο Λύκειο Χαλανδρίου αλλά έπρεπε να πάω στο 4ο Αμαρουσίου. Τότε γνώρισα τα κόκκινα λεωφορεία του Δήμου. Μας έπαιρναν από το σχολείο και μας άφηναν κοντά στα σπίτια μας. Και για την ακρίβεια, ήμουν λίγο πιο τυχερός και με άφηνε ακριβώς μπροστά στο σπίτι μου. Τα σαββατοκύριακα, τα χρησιμοποιούσαμε για να φτάσουμε σε διάφορα σημεία του Μαρουσίου. Έτσι έφτασα να γνωρίσω την νέα μου περιοχή. Με ένα λεωφορείο.

Πέρασαν τα χρόνια και γύρισα στο Χαλάνδρι. Εκεί, όπου γεννήθηκα. Δεν περίμενα ότι δεν θα έβρισκα την ίδια απλή παροχή. Μετά, έμαθα για θέματα χώρου, αμαξοστάσιο που δεν υφίσταται από ότι καταλαβαίνω, συγκοινωνία ανύπαρκτη, το Χαλάνδρι ακόμα πιο πηγμένο σε αυτοκίνητα και κίνηση. Λιγότερη παιδεία. Περισσότερη αλητεία και αδιαφορία. Τι και αν μαζεύει τα σκουπίδια; Τι και αν οι μισές περιοχές το βράδυ δεν φωτίζονται; Στο ΚΑΠΗ τουλάχιστον γελάνε με τον Δήμαρχο και λένε ότι κάνει οικονομίες και ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ ήρθε φουσκωμένος. Τα λένε αυτά με το χαμόγελο στο πρόσωπό τους, ενώ μαζεύουν, τσοντάρουν όλοι τα περισσευούμενα ψιλά τους για να πάρουν προμήθειες για το κυλικείο τους. Και αν αυτοί χαμογελάνε, ήρωες της καθημερινότητας, εμείς οι πιο νέοι δεν μπορούμε παρά να κατσουφιάζουμε.

Συγχωρέστε μου τη μεγάλη εισαγωγή αλλά αυτά που βρήκα στο Χαλάνδρι με ενοχλούν. Διαβάσεις πιασμένες από αμάξια. Ουδείς ενδιαφέρεται, ουδείς βοηθάει να γίνει η κατάσταση καλύτερη.  Και αν τολμήσεις να ξεστομίσεις κουβέντα σε κάποιον αλήτη, κινδυνεύεις να τις φας και να γίνεις το επόμενο «σουξέ» στο youtube.

Μίλησα σχεδόν με όλους τους υποψηφίους. Και λέω σχεδόν γιατί κάποιοι και κάποιες δεν είχαν χρόνο για δημότη που δεν τον είχαν στις λίστες τους. Αλλά αυτό είναι για μια άλλη μέρα να το συζητήσουμε. Ήθελα να μάθω τι σκέφτονται, τι νιώθουν, τι οραματίζονται. Είχα αρχίσει να απογοητεύομαι και η γυναίκα μου ήδη είχε ξεκινήσει την γκρίνια για τις άσκοπες βόλτες όπως έλεγε, που έκανα. Το ξεχνάω και γυρίζω στις δουλειές μου. Δε πέρασαν λίγες μέρες και βρέθηκα μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα. Όλοι οι υποψήφιοι, είτε είναι πιστοί είτε άθεοι από ιδεολογία και στάση ζωής, είχαν στήσει περιπτεράκι έξω από την εκκλησία, στο κοιμητήριο. Στη σειρά να σφίγγουν χεράκια. Να φιλάνε μάγουλα, να αστειεύονται με κάθε λογής περαστικό και πιστό. Εκλογές βλέπετε, λέω σε έναν κύριο που καθόταν κοντά μου κι έκανε το τσιγάρο του. Μπα μου λέει, και μου δείχνει έναν κύριο να μιλάει με μερικούς συγκεντρωμένους μακριά από την είσοδο με τις χαιρετούρες. Κάποιοι, λέει, είναι και εκτός προεκλογικής περιόδου. Υποψήφιος; Με ρώτησε λες και περίμενε να του πω ναι. Του λέω όχι, γεννήθηκα εδώ, μετακομίσαμε όταν ήμουν μικρός και τώρα γύρισα.  Α καλά έκανες, ελπίζω να ‘χεις ποδήλατο. Τον ρώτησα, ποιος είναι ο κύριος που μιλάει με τον κόσμο. Μου είπε, ο γιατρός. Λες και έπρεπε να γνωρίζω ποιος είναι ο «γιατρός». Δηλαδή; ρωτώ και αρχίζει να μου λέει. Μη τα πολυλογώ, αποφάσισα να τον επισκεφτώ παρά τις αντιδράσεις της γυναίκας μου. Μιλήσαμε και ξαναμιλήσαμε. Μια βδομάδα μετά και μαζί με λίγους φίλους ακόμα, δημιουργήσαμε την Ομάδα Υποστήριξης για τον συνδυασμό του Γιάννη Λαδόπουλου, Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι.

Δεν θα σας πω ούτε για τις θέσεις ούτε για το όραμά του, και δικό μας, για την πόλη μας. Το μόνο που θα σας ζητήσω, είναι να περάσετε από το εκλογικό κέντρο, να τον γνωρίσετε πριν από τις εκλογές. Ψάξτε τον στο διαδίκτυο. Διαβάστε και επισκεφτείτε το έργο του. Ό,τι κατάφερε να κάνει ως ιδιώτης, ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος. Καιρός είναι να γνωρίσετε τον επόμενο Δήμαρχό μας, καιρός είναι να δώσουμε την δύναμη να κάνει αυτήν την πόλη καλύτερη. Γιατί μετά από σχεδόν 19 χρόνια, το Χαλάνδρι που θυμάμαι, δείχνει να πνίγεται.

Θάνος Τάκας

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s