Η πρόκληση της επόμενης μέρας των εκλογών με απλή αναλογική

Κλασσικό

ekloges

Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση, οι δημοτικές εκλογές θα διενεργηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο Δήμαρχος δεν θα έχει την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα παίρνονται με την συμφωνία των Δημοτικών Συμβούλων που ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις. Αυτή η πραγματικότητα θα οδηγήσει σε νέα φαινόμενα και καταστάσεις .

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, ο Δήμαρχος, θα πρέπει να έχει γνώσεις και εμπειρία ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα που περιγράφηκαν.

Να μπορεί να διαμορφώσει μια οικονομική στρατηγική που να στηρίζεται στη μείωση του κόστους λειτουργία του δήμου, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και στην παροχή εκείνων των υπηρεσιών που πραγματικά χρειάζονται οι κάτοικοι. Και όλα αυτά με ειλικρινή προσπάθεια μείωσης των δημοτικών τελών που έχουν καταστεί δυσβάσταχτα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, όπως προανέφερα. Επιδιώκουμε την μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 23%, αλλά και επιπλέον μέτρα απαλλαγής ή μείωσης τους σε πολλές κοινωνικές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και οι πολύτεκνοι.

Οπότε πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι εξεύρεσης πόρων. Είναι σημαντικό, έχω τονίσει επανειλημμένως, να αφήσουμε πίσω τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, και να δούμε με ρεαλισμό πιθανές συμπράξεις μεταξύ Δήμου και ιδιωτικού τομέα, τις λεγόμενες ΣΔΙΤ.  Πάντα βέβαια με απόλυτη διαύγεια και έλεγχο και με γνώμονα τον εξορθολογισμό των έργων προς όφελος των δημοτών και των εκταμιεύσεων προς όφελος του Δήμου.

Βέβαια δεν μπορούμε παρά να επωφεληθούμε στο μέγιστο δυνατό από τα προγράμματα ενίσχυσης όπως το Φιλόδημος Ι & ΙΙ και όποια ΕΣΠΑ προσφέρονται για εκμετάλλευση από δημοτικές αρχές ή συμπράξεις του Δήμου.

Ολα τα παραπάνω σηματοδοτούν ότι ο Δήμαρχος πρέπει να έχει την εμπειρία του Δήμου, ώστε να μπορεί να παίρνει τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται να ξεπερνά τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν.

Τέλος, πρέπει να διαθέτει την τεχνοκρατική συγκρότηση ώστε να μπορεί να πείθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ορθότητα των προτάσεών του. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να διαλέγει τα στελέχη εκείνα που μπορούν να εκφέρουν τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες γνώμες σε τεχνικά ζητήματα, απ ό το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και από την δεξαμενή των Δημοτών.

Με μια κουβέντα, ο Δήμαρχος πρέπει να μπορεί να κατευθύνει το δημοτικό συμβούλιο και όχι να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του με συμβιβασμούς, πολιτικάντικες υποχωρήσεις και προσχηματικές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s